Katmandu’da geçirdiğim üç günden sonra Katmandu Vadisi’nin en güzel şehri olan Bhaktapur’un yolunu tuttum. Burada bir gece konaklayacaktım. Bhaktapur aynı zamanda Katmandu ve Patan’dan sonra Katmandu Vadi’sinin üçüncü büyük kentiydi. Katmandu’nun yaklaşık 13 kilometre doğusunda kalan bu şehir, ortaçağ görüntüsünü bugüne kadar koruyabilmişti. İstisnai bir kültürel ve mimari mirasa sahipti. Bu yüzden çok etkileyici ve büyüleyici olan bu şehri mutlaka ziyaret etmek istiyordum.

Tarihine baktığımızda Bhaktapur ilk kez kral Ananda Deva tarafından MS.9. yüzyılda kurulmuş. 18. yüzyıl başına kadar şehir tıpkı egemen bir ülke gibi sur duvarlarıyla çevrilerek korunmuş. Günümüzde halkının çoğunluğunu Hindu ve Budistler oluşturuyor.

Bhaktapur bir Newar (Katmandu Vadisi’nin yerlilerine verilen ad) kenti. Newari kültürüyle yoğrulmuş bir şehir. Bu kentteki yaşlıların çoğu resmi dil olan Nepali’yi anlamaz; Newari dilini konuşur.

UNESCO tarafından koruma altına alınmış bu görkemli şehir gerçek bir açık hava müzesi. Tapınakları, sarayları, meydanları ve daracık sokaklarıyla çok etkileyici. Burada dolaşırken kendimi çok eski bir zaman diliminde imişim gibi hissettim. Sanki eski bir zamana yolculuk yaptım. Sokaklarında kayboldum, meydanlarında dolaştım, Newar işçiliğinin en güzel örneklerini oluşturan ahşap mimarisini hayranlıkla seyrettim. Kısacası bu şehre hayran oldum.

Şehre giriş ücretli. 2014’de geldiğimde 1500 rupi ödedim. Biletimi alıp kale kapısını andıran bir kapıdan geçerek şehre adımımı attım. Önce beni şehrin merkezi kabul edilen Durbar Meydanı karşıladı.

*Durbar Meydanı   :

Bhaktapur’un en önemli ve en güzel meydanı. Bu meydanı 1993’te çekilen İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci’nin “Küçük Buda” adlı filminden hatırlayanlar olacaktır. Burada 1700’lü yıllarda yapılmış olan “”55 pencereli Kraliyet Sarayı” yer alıyor. Sarayın Altın Kapısı’ndan (Golden Gate) içeri giriliyor. İç kapının alınlığındaki ahşap oymalar muhteşem güzellikte.

nepal - nepal.16.jpg

nepal - nepal.17.jpg

Kraliyet sarayı dışında meydanda birbirinden göz alıcı tapınaklar ve onları süsleyen heykeller yer alıyor. Bunlardan biri de Siddhi Lakshmi Tapınağı. Kraliyet Saray’ının güney doğu köşesindeki bu tapınak 17. yüzyılda inşa edilmiş. Tapınağın yukarıya doğru yükselen merdivenlerinin başında erkek ve kadın hizmetkarlar var. Ayrıca diğer seviyelerdeki merdivenlerde atlar, gergedanlar, develer ve insan yüzlü aslanların heykelleri yer alıyor.

nepal - nepal.18.jpg

Vatsala Tapınağı, ahşap üzerine erotik figürlerin yer aldığı Pashupatinath Tapınağı, Silu Mahadev Tapınağı ve Jag Nath Tapınağı meydandaki tapınaklardan bazıları.

*Taumadhi Meydanı  :

Durbar Meydanı’nın yanı başındaki şehrin ikinci önemli meydanına geçtim. Taumadhi Meydanı’nda Newar mimarisinin güzel örneklerini görebilirsiniz. Çok çatılı tapınaklar var. Bunlar arasında en güzel ve en yükseği, üst üste sıralanmış beş çatıdan oluşan Nyatapola Tapınağı. 18. yüzyılda inşa edilmiş bu tapınağın merdivenlerinin iki yanında tapınağın koruyucuları sıralanmış. Fil, aslan, ejderha ve tanrıça heykelleri bulunuyor. Burada taşın ahşapla muhteşem uyumu gözleniyor.

nepal - nepal.19.jpg

Bir diğeri ise Bhairava Tapınağı idi. Girişinde iki aslan-ejderha ile korunan çok güzel bir tapınak. Gün batımında muhteşem gözüküyordu.

nepal - nepal.20.jpg

*Dattatraya Meydanı :

Taumadhi meydanından on dakikalık yürüyüşle ulaşılan Dattatraya Bhaktapur’un bir diğer güzel meydanı. Bu meydan kentin en eski kısmında yer alıyor. Buradaki en güzel yapı ise girişinde iki devasa koruyucu heykelinin yer aldığı Bhimsen Tapınağı. Ayrıca ahşap, bronz ve pirinçten heykeltıraşlık eserlerinin yer aldığı bir müze de var.

nepal - nepal.21.jpg

 *Pottery Meydanı :

Bhaktapur’da dolaşırken çanak çömlek ustalarına rastladım. İlkel çarkların ortasına yerleştirdikleri çamura döndüre döndüre can veriyorlardı. Yüzlerce seramik obje meydanda kurumaya terk edilmişti.

nepal - nepal.22.jpg

Bhaktapur’da İnsan Manzaraları :

Bhaktapur’un meydanlarında ve sokaklarında dolaştım. Bu arada çeşitli insan manzaralarıyla karşılaştım. “Good price” diye Buda heykeli, incik boncuk, paşmina satmaya çalışan satıcılar, yere serdikleri yaygıların üstünde lahana, soğan, domates  gibi çeşitli sebzeler satanlar, bir köşede uyuklayan ihtiyarlar, tapınağın merdivenlerinde sohbet edenler, rengarenk tezgahlarıyla meyve satıcıları………

nepal - nepal.23.jpg nepal - nepal.25.jpg nepal - nepal.24.jpg

Bhaktapur’u gezmeyi düşünen gezginlere küçük bir dipnot olarak iletmek istediğim, şehrin akşam saatlerinde tamamen karanlığa bürünmesidir. 2014 yılında bu şehri gezerken akşam yollar karanlıktı, elektrik yoktu. Şu anda değişen bir durum söz konusu değilse, gideceklerin yanlarında küçük bir el feneri bulundurması iyi olur.

Nagarkot   :

Ertesi gün otelden ayrılıp, rehberim Kishu ve şoförüm ile birlikte Bhaktapur’a 15 kilometre kadar uzaklıktaki dağ köyü Nagarkot’a doğru yola çıktım. Nagarkot’un Katmandu’ya olan mesafesi ise 32 km civarındaydı. Nagarkot’a yaklaşıldığında yol oldukça daralıyor ve virajlı.

Nagarkot’da rakım 2175 metre. Burası dünyanın en yüksek ve en büyük sıradağları Himalayalar’ın en güzel göründüğü yer. Batı doğu doğrultusunda uzanan Himalayalar Pakistan, Hindistan, Çin, Nepal ve Butan’dan geçiyor ve yaklaşık 2400 kilometre boyunca uzanıyor. Himalayalar’da 7 bin metreden yüksek zirveler var. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest 8848 metreyle bunlardan biri.  Diğer zirvelerden bazıları Annapurna (8091 m) – Ganesh Himal (7406 m) – Langtang Lirung (7446 m) – Shisha Pangma (8012 m) – Gauri Shankar (7146 m).

Bazen sis bastığı ya da bulutların arkasına gizlendiği için Himalayaları her zaman görmek kısmet olmuyor. Bunun için en iyi dönemin Mart-Nisan olduğu söylenir. Benim şansıma hava o gün güneşli ve açıktı; sis yoktu. Böylece uzaktan da olsa karlı tepeleriyle bu görkemli sıradağları seyretme imkanım oldu.

nepal - nepal.26.jpg

Katmandu’ya dönerken küçük köylerden geçtik. Buğday ve çeltik tarlaları gördük. Yemyeşil ormanlık alanlar alabildiğine uzanıyordu. Rengarenk giysileri içinde çapa sallayan, sırtında ot taşıyan, evlerinde mutfak olmadığı için çeşme başında bulaşık yıkayan kadınlara rastladık.

nepal - nepal.27.jpg

Write A Comment

error: