Issık Göl turundan döndükten sonra, kalan son günümü başkent Bişkek’e ayırdım. Bana göre bu şehri gezmek için bir tam gün yeterli. Ama buradaki müzeleri de gezmek, gündüz kafelerinde biraz keyif yapmak, gece ise bar ve gece kulüplerinde eğlenmek isteyenler bu şehre iki ya da daha fazla gün ayırmalıdırlar.
Bişkek 1878 yılında bir Rus garnizonunun yerinde kurulmuş. Şehir Sovyetler Birliği döneminde (1926-1991) Bolşevik önderlerinden Mihail Frunze’nin şerefine Frunze ismiyle anılmış. 1991’de bağımsız Kırgızistan Cumhuriyet”inin kurulmasıyla birlikte tekrar Bişkek ismini alırken, birçok sokak ve caddenin ismi de değişmiş.
Manas ve Chuy kentin ana caddeleri. Chuy caddesi üzerinde alışveriş yapılabilecek birçok dükkan ve mağaza bulunuyor. Tsum Center adlı AVM yine bu cadde üzerinde yer alıyor. Ülkeden souvenir tarzı hediyelik eşya satın almak isteyenler Chuy caddesi üzerindeki dükkanlara bakabilirler.
Bişkek bir satranç tahtası biçiminde tasarlanmış geniş cadde ve sokaklarıyla Sovyetler Birliği dönemi kentlerini andırır. Geniş caddelerine rağmen, iş çıkış saatlerinde kentte yoğun bir trafik olur. Almati’den akşamüstü saatlerinde kente gelirken bu yoğunluğa tanıklık etmiştim.
Hükümet binası, bakanlıklar, önemli devlet kurumları Bişkek’te bulunuyor. Ala-Too Meydanı şehrin merkezi kabul ediliyor. Görülmeğe değer yapıların çoğunluğu bu meydan çevresinde toplanmış. Bu nedenle yürüyerek birinden diğerine geçip hepsini kısa bir sürede gezmek mümkün.
Gezilecek Yerler :
*Ala –Too Meydanı :
Kırgızların milli destanı olan Manas Destanı’nın dünya edebiyatında önemli bir yeri vardır. Bu destan Kırgızların Altay’dan göçü sırasında ortaya çıkmış bir sözlü kültür ürünüdür. İşte Kırgızların ulusal kahramanı Manas’ın at üstünde tasvir edilmiş bronz heykeli kentin merkezi kabul edilen bu devasa meydanda yer almaktadır.
Ayrıca Kırgızistan’ın 45 metre yükseklikteki ikinci en yüksek bayrak direği ile 10×15 metre ebadındaki ülke bayrağı bu meydanda bulunmaktadır. Bayrak iki asker tarafından korunmakta olup, saat başı nöbet değişimi gerçekleşmektedir.
Manas heykelinin arkasında ise Ulusal Tarih Müzesi vardır. Onun da arkasına dolandığınızda Lenin heykeliyle karşılaşırsınız.
*Hükümet Binası (White House) :
Devlet başkanının resmi ikametgahı Ala-Too meydanının biraz batısında kalmaktadır. Chuy caddesine bakıyor.
*Oak (Meşe) Park – Marx ile Engels Heykeli :
Bişkek’te birçok yeşil alan var. Ala-Too meydanının arka tarafında kalan Oak Park ta bunlardan biri. Küçük, güzel bir park.
Oak Park’ın bir köşesinde de Karl Marx ile yakın dostu Friedrich Engels’in bir heykeli yer alıyor.
*Oş Pazarı :
Kentin en önemli pazarı. Bişkek’te görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Meyve, sebze, kuru yemiş, şekerleme gibi her türlü yiyecekten tutun da, giyim eşyalarına, kumaşlara, hediyelik eşyalara kadar her şey mevcut. He zaman kalabalık; özellikle hafta sonları. Pazarı gezmek için en sakin gün ise pazartesi.
*Zafer Meydanı (Victory Square) :
Bu meydan 2.Dünya Savaş’ının sona ermesinin 40.yıl dönümü anısına yapılmış. Burada bulunan anıt, sönmeyen bir ateşin üzerinde bükülmüş üç yurt payandasını çağrıştırmak için tasarlanmış.
Günümüzde evlenen çiftlerin burada fotoğraf çektirmesi gelenek halini almış. Ben oradayken üç evli çift arka arkaya meydana gelip yakınlarıyla birlikte fotoğraf çektirdiler.
*Merkez Camii :
Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılarak kardeş ülke Kırgızistan’a hediye edilmiş olan bu cami, bizim Türk cami mimarisine benzer bir yapıya sahip. Dört minaresi olan caminin iç kısmı da çok güzel tasarlanmış.
Bişkek’te ayrıca Güzel Sanatlar Müzesi, Mihail Frunze Müzesi, Devlet Opera & Bale Tiyatrosu, Bişkek Parlamento Binası, Ulusal Tarih Müzesi, Panfilov Park, Filarmoni gibi yapılar gezilip görülebilir.
Bişkek’i gezerken Kırgız televizyonun 60.yıl dönümü dolayısıyla yapılan kutlamalara denk geldim. Bu vesileyle meydanda konser ve dans gösterileri düzenlenmişti. Renkli görüntülere tanıklık etme fırsatı buldum.
Bişkek’te Yeme – İçme :
Bişkek’te yeme-içme konusunda çok fazla seçenek var. Ama çok uygun fiyata gayet lezzetli Kırgız yemekleri yemek istiyorsanız, ilk tercihin kesinlikle Cafe Faiza olduğunu düşünüyorum. Temiz ve büyük bir lokanta. Buna rağmen her zaman dolup taşıyor. Hatta öğlenleri insanlar burada yemek yiyebilmek için kuyruğa girmek zorunda kalıyor. Lagman, ganfan gibi etli ana yemekler ortalama 200 Som. Özellikle mantısı çok başarılı.
Eğer akşam şık bir mekanda yemek yemek istiyorsanız, yine Kırgız mutfağına özgü yemeklerin sunulduğu Arzu adlı restoranı tavsiye ederim. İki ayrı bölümden oluşan büyük bir restoran. Yemek fiyatları biraz yüksek olsa da, lezzet yerinde, mekan güzel. Kuzu ve dana etiyle hazırlanan yemekler 400-600 Som civarında.
Denemediğim ama yemeklerinin beğenildiğini duyduğum çok iyi Gürcü restoranı olan Pur-Pur’u tercih edebilirsiniz. Özellikle bir Gürcü spesialitesi olan bizim pideye benzeyen peynirli Katchapuri ve Gürcü şarapları önerilir.
Kırgız yemeklerinden sıkılanlar için İtalyan restoranı Bella İtalia iyi bir seçim olabilir.
Bişkek’te Gece Hayatı :
Bişkek’teki bar ve publara takılmak için zamanım olmadı. Ama gitmeden önce yaptığım araştırmalara göre akşam keyifli zaman geçirilebilecek çok sayıda mekan var. En beğenilen yerlerden biri de Zavod Pub. Düzgün insanların gittiği ferah bir yer. Burada akşam yemeği de yiyebilirsiniz.
Kentteki en iyi gece kulüplerinden biri de Garage 312. Ayrıca The Golden Bull – Mansion ve Ugly Coyote gibi mekanlar var.