Beyaz Rusya (Belarus) Bulgaristan ve Moldova ile birlikte bugüne kadar Avrupa’da görmediğim üç ülkeden biriydi. Sonunda kasım ayının ilk haftasında buraya gitmeye karar verdim. Aslında uygun bir zaman değildi ama daha önce yapmam gereken başka seyahatler beni bu tarihte gitmeye mecbur bırakmıştı. Oysa bir yaz günü bu seyahati gerçekleştirmek kesinlikle daha iyi olurdu.

Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’e indiğimde epey soğuk bir hava ile karşılaştım. Kentte kar yağışı bekleniyordu. Beni havalimanında beş gece konaklayacağım apartman dairesinin sahibi bayan Katerina karşıladı. Birlikte şehir merkezinin biraz dışında kalan Red Cat Apartments’daki daireye gittik. Kalacağım daireyi beğenmiştim. Oldukça büyük ve konforluydu. Her şey en ince noktasına kadar düşünülmüştü. Biraz dinlenmenin ardından, yakın bir yerde akşam yemeği yemek için dışarı çıktım. Yorgun olduğum için gezme iştahımı ise ertesi güne bırakmıştım.

Genel Bilgiler    :

 *Resmi adı Belarus Cumhuriyeti
*Polonya, Litvanya, Letonya, Rusya ve Ukrayna ile komşudur.
*Belarus günümüzde yaklaşık 10 milyon nüfusa sahip.
*Yüzölçümü 305 km2
*Başkenti Minsk
*Konuşulan diller Rusça ve Belarusça. İnsanların çoğu İngilizce bilmiyor. Restoran ve kafelerde bile çok az kişinin İngilizce anlayıp konuşabildiğine şahit oldum. Bu nedenle biraz Rusça bilmek ülkeyi gezerken çok işe yarıyor.
*İnançlı olanların büyük kısmı Hıristiyan Ortodoks.
*Para Birimi Belarus Rublesi (BYR)
 2016’da 1 Usd = 1,92 BYR ve 1 Euro = 2,12 BYR idi.
*Türk vatandaşları 30 gün süreyle vizeden muaf. Yalnız Seyahat Sağlık Sigortası şart.
*İki ülke arasında saat farkı yok.
*Karasal iklim hüküm sürüyor. Kışlar çok soğuk ve sert geçiyor. Yazlar ise ılık, hafif serin. 

*Beyaz Rusya’ya Nasıl Gidilir   :

 Türk Hava Yollarının (THY) İstanbul’dan Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’e direk uçuşları var. Yolculuk yaklaşık 2 saat 15 dakika sürüyor.
Beyaz Rusya’ya girerken vize gerekmiyor. Yalnız mutlaka Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmanız gerekiyor. Sigortayı İngilizce olarak hazırlatın ve ülke kısmında Belarus diye belirtilsin. Yoksa dili anlamadıklarından sorun çıkarabilirler.

*Beyaz Rusya’ya Ne Zaman Gidilir  :

Mayıs-Eylül arasındaki dönem, soğuk bir ülke olan Beyaz Rusya’ya gitmek için idealdir. Benim seyahatim kasım ayı başına sarktığı için soğuk bir havayla karşılaştım. Bazen ekim ayı bile soğuk olabiliyor.

Beyaz Rusya’nın Ekonomisi  :
Ülke ekonomisindeki en büyük payı imalat sanayi ve mühendislik hizmetleri  oluşturmaktadır. Çeşitli makineler, tarım makinaları, elektrikli ürünler, optik ürünler, tekstil ürünleri, kimyasal ürünler ve traktör, kamyon üretimini sayabiliriz.
Sovyetler Birliği’nin dağılması ardından, bir kriz içine giren Belarus ekonomisi son birkaç yıldır küçük de olsa (%2,5 civarında) bir büyüme göstermektedir.
Belarus’un ürettiği ana tarım ürünleri arasında arpa, çavdar, yulaf, buğday, patates, şeker pancarı ve keteni sayabiliriz. Ayrıca kümes hayvanları, inek ve domuz yetiştirilir.

Beyaz Rusya’da Yeme-İçme    :

Belarus mutfağında patates ve mantar çok kullanılır. Bunlardan çok çeşitli yemekler yapılır. Örneğin mantar çorbası en çok tercih edilen çorba çeşididir. Ayrıca Rusya’dan bildiğimiz Borch Çorbası burada da tercih ediliyor.

Belarus mutfağının lezzetlerinden biri de Machanka. Güveçte yapılan mantarlı ve kremalı et. Pelmeni mantıya benzeyen bir yemekleri.
Bir de gördüğüm kadarıyla Belarus mutfağı çok zengin bir mutfak değil. Çoğunlukla restoranlarda yenen yemeklerin uluslararası mutfağa özgü klasik yemekler olduğunu görüyoruz.

Beyaz Rusya’daki UNESCO Dünya Mirasları :
*Bialowieza Forest
*Mir Castle Complex
*Architectural, Residential and Cultural Complex of the Radziwill Family at Nesvizh

 

Write A Comment

error: