Sabah kahvaltısı sonrası Bahir Dar’dan kuzeydeki Gondar’a doğru yola çıktık. 185 kilometrelik yolu yaklaşık 3 saatlik bir sürede alacaktık. Addis Ababa’dan Bahir Dar’a gelirken karşılaştığım insan manzaralarının benzerlerine bu yolda da rastladım. Yol boyunca yürüyen insanlar. Ulaşım araçlarının kısıtlı olduğu bu fakir ülkede, insanlar bir yerden bir yere ulaşabilmek için sürekli yürüyorlardı. Bazı günler kilometrelerce yürüdükleri oluyordu. Çocuklar da okuldan evlerine yürüyerek gidip geliyorlardı.
Yolda giderken bazen pazar yerlerine uğradık. Haftanın belli günleri kasaba ve köylerde kurulan pazarlar ilginç görüntülere sahne oluyor.
Gondar, Etiyopya’nın tarihi bir kenti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kent, 1636’da İmparator Fasilades tarafından kurulmuş. O yıllarda Gondar’ın Altın Çağı başlamış. Gondar, Etiyopya’nın Addis Ababa’dan önceki başkenti olmuş. Fasilades tarafından başkent olarak seçilmesinin nedenleri arasında çok verimli topraklara sahip olması ve üç ana kervan yolu kavşağında yer alması var. Kısa sürede gelişip büyüyen kentte refah seviyesi artmış. Fasilidas öldüğünde geride zengin ve ihtişamlı bir kent bırakmış. Sarayları, bahçeleriyle göz kamaştırıyormuş. Fakat 1755’lerde İmparator İyasu’nun ölümü sonrası, kent giderek önemini kaybetmeye başlamış.
Gondar pek büyük bir kent değil. Yürüyerek gezilebiliyor. Kentin merkezi İtalyanların yaptığı Piazza (meydan demek). Başta saraylar olmak üzere krallara ait yapıların yer aldığı duvarlarla çevrili kısım Piazza’nın güneyinde kalıyor. Bunun dışında kentte görülmeye değer güzellikte Fasilidas Hamamları ile Debre Berhan Selassie Kilisesi var. Ben de Gondar şehrini keşfetmeye önce bu kiliseden başladım.
Gezilecek Yerler :
*Debre Berhan Selassie Kilisesi :
Diğer kiliselerin hepsi 1880’li yıllarda Sudanlı Dervişler tarafından yıkılıp yağmalanırken, 17. yüzyılda Fasilidas’in büyük oğlu İmparator İyassu tarafından inşa edilmiş Debre Berhan Selassie yıkılmayıp ayakta kalmış tek kilise. Çevresi iki surla çevrili olan kilise, taş duvarları, kemerli kapıları ve içerisindeki İsa’nın hayatıyla ilgili çok iyi korunmuş resimleriyle dikkat çekiyor. Etiyopya’nın en güzel kiliselerinden biri.
*Fasilidas Hamamı :
Kentin merkezi olan Piazza’nın yaklaşık 2 km kadar kuzey batısında yer alan bu hamama, 17. yüzyılda Gondar’ı kurup başkent yapan İmparator Fasilidas’ın adı verilmiş. Fasilidas dinlenmek için buradaki hamama gelirmiş. Gerçekten burası huzur veren, sakin, hoş bir yer.
Ortada bir vaftiz havuzu var. Burası her sene 18-19 Ocak tarihlerinde kutlanan ülkenin en büyük dini festivali Timkat’a ev sahipliği yapıyor. Hz.İsa’nın vaftizi ile ilgili olan bu festival sırasında, dikdörtgen formdaki bu havuzda İsa’nın Ürdün nehrinin suyuyla vaftiz sahnesi canlandırılıyor.
Fasilidas Hamamı duvarlarını sarmış olan Banyan Ağacı, yılanvari kökleriyle ilginç bir görüntü oluşturuyor. Bilindiği gibi Banyan kökleriyle dikkat çeken kutsal bir ağaç. Ölümsüzlüğün simgesi. Bu ağacın çok güzel görüntülerine 2013’de Kamboçya’da gezdiğim Angkor Wat tapınaklarında rastlamıştım.
*Fasilidas Sarayı :
Fasilidas Sarayı, Gondar’ın en etkileyici yapısı. Aslında burası bir kompleks. Toplam 7 hektarlık büyük bir alanda farklı imparatorların yaptırdığı saraylar var. Bu sarayların yanı sıra kiliseler, kütüphane, atlar için ahırlar, Dawit’s hall diye bilenen müzik evi, Türk hamamı, sarnıç gibi yapılar inşa edilmiş. Her ne kadar burası 1888’de Sudanlı Müslümanlar ve 1941’de İtalyanları buradan çıkartmak için İngilizler tarafından bombalanıp tahrip edilse de, bazı yapılar günümüze kadar iyi korunmuş bir şekilde gelmeyi başarmış.
Gondar’a Nasıl Gelinir :
Gondar’a ya benim yaptığım gibi Bahir Dar’dan karayoluyla geleceksiniz. Ya da Etiyopya’yı ziyaret eden birçok turist ve gezginin tercihi olan havayoluyla. Başkent Addis Ababa’dan ya da Lalibela’dan Ethiopian Airlines’ın Gondar’a direk seferleri var.
Gondar’da Konaklama :
Gondar’da bir gece konakladığım Goha Hotel, Etiyopya seyahatimde en beğendiğim konaklama tesisi oldu. Otelde akşam yemeği de yedim. Yemekleri lezzetliydi. Ayrıca otelin manzarası çok güzel. Terasından tüm Gondar ayaklarınızın altında.
Gondar’da Yeme – İçme :
Gondar’da öğle yemeği yiyecekseniz, tercihiniz kesinlikle Four Sisters adlı restoran olsun. Etiyopya seyahatim sırasında en iyi yemeklerden birini bu restoranda yedim. Açık büfe olarak sunulan yemekler içinde hem acılı Etiyopya yemekleri, hem de Avrupa tarzı yemekler var. Lezzetleri de gayet iyi. Açık büfe için 230 Birr (7-8 USD) ödüyorsunuz.