Bundan birkaç yıl önce Orta Asya’nın bana göre en güzel ülkelerinden biri olan Özbekistan’ı ziyaret etmiş ve bu geziden çok memnun kalarak dönmüştüm. Bu sene ise ekim ayında Orta Asya’daki yedi bağımsız Türk devletinden diğer ikisini, Kazakistan ile onun komşusu Kırgızistan’ı görmeyi planladım.

Asya benim her zaman ilgimi çekmiştir. Bu kıtaya birçok kez seyahat etmiş ve bunun sonucunda çok sayıda ülkeyi gezme imkanım olmuştu. Her seferinde de burada kendimi iyi hissetmiştim. Bu kez yine Asya’ya gidecek olmaktan memnundum.

Seyahatime Kazakistan’ın bugünkü başkenti Astana’dan başlamayı uygun gördüm. Daha sonra ise trenle güneydeki eski başkent Almati’ye geçecektim. Belki yeterli değildi ama Kazakistan için sadece beş gün ayırabilmiştim. Seyahatimin kalan beş gününü ise Kırgızistan’da kullanacaktım.

14 ekim gece yarısı saat 02.30’da THY uçağı beni Astana’ya getirdiğinde, karlı ve soğuk bir havayla karşılaştım. Söylendiğine göre bugün Astana’ya senenin ilk karı düşmüş ve birkaç gündür devam eden 12-13 derecelik bir sıcaklıktan -1 gelinmişti. Astana’nın dünyanın en soğuk başkentlerinden biri olduğunu biliyordum ama yine de bu seyahati planlarken ekim ayında böylesine soğuk bir havayı doğrusu beklemiyordum. Ama bazen her şey insanın planladığı gibi gitmiyor. Bu durumda geriye şartlar ne olursa olsun bu seyahatten keyif almak kalıyor. Ben de öyle yaptım. Soğuk havaya aldırış etmeden Astana’yı bir güzel gezdim. Zaman zaman yağışın durmasından istifade ederek çok güzel fotoğraf kareleri çektim.

Genel Bilgiler     :

*Kazakistan Cumhuriyeti günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biridir.
*Ülke nüfusu 18 milyon civarındadır.
*Yüzölçümü 2,7 km2. Buna göre dünyanın 9.ncu büyük ülkesi.
*Başkenti Astana
*Ülkede Kazakça ve Rusça konuşuluyor. İngilizce bilen çok az. Türkçe anlaşmak İngilizce’ye göre daha kolay; çünkü en azından ara sıra Türkçe konuşabilenlere rastlıyorsunuz.
*Müslümanlar ülke nüfusunun %70’ini oluşturuyor. Nüfusun %26’sı ise Hıristiyan. Bunların da büyük çoğunluğu Rus Ortodoks. Kalan azınlığı Budist, Yahudi ve hiçbir dine mensup olmayanlar meydana getiriyor.
*Kazakistan Devlet başkanı Nursultan Nazarbayev.
*Ülkeye girişte Türk vatandaşlar için 30 günü aşmamak kaydıyla vize gerekmiyor.
*Para birimi  Kazak Tengesi (KZT). Ekim 2018’de 1 Euro =422 KZT / 1 USD = 363 KZT
En iyi kuru büyük alışveriş merkezlerindeki döviz büroları veriyor. Dolar euroya göre ülkede daha fazla kabul gören bir para.
*Türkiye’den +3 saat ilerde.
*Ülkede karasal iklim hakim. Kışlar soğuk ve karlı geçiyor. En soğuk şehir ise Astana, yazları ise sıcak ve kurak.
*Çeşme suyu içilmiyor.

Kazakistan’a Ne Zaman Gidilir    :

Kazakistan’a bahar ve yaz aylarında gitmek gerekir. Çünkü kış epey soğuk geçiyor. Bana göre mayıs, haziran ve eylül gitmek için en güzel aylar. Ekim ayına pek kalmamak lazım. Benim de beklemediğim gibi soğuk ve yağışlı bir havayla karşılaşmanız olası.

Kazakistan’a Nasıl Gidilir :

Eğer Astana’ya gidecekseniz, THY’nı (Turkish Airlines) tercih edebilirsiniz. Bazı günler hariç Astana’ya direk seferi var ve hizmet gayet iyi. İstanbul’dan hareket ettiğinizde 4 saat 30 dakika sonrasında Astana’da oluyorsunuz.
Eğer Almati’ye (Almaata) uçacaksanız, o zaman Turkish Airlines’ın yanı sıra, Pegasus Airlines ya da Air Astana gibi farklı bir havayolunu da seçebilirsiniz.

Kazakistan Tarihi   :

1847’de Çarlık Rusya’sının hakimiyetine giren Kazaklar, Çarlık Rusya’sının 1917’de devrilmesinin ardından kısa bir süre bağımsızlık yaşamış olsa da, 1920’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği hakimiyetine girmiştir.
SSCB’nin 1991’de dağılmasıyla, Kazakistan Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etmiştir.

Kazakistan Ekonomisi   :

Kazakistan ekonomisine en büyük katkıyı petrol yapıyor. Kazakistan 30 milyar varille dünyanın 12.inci büyük petrol üreticisi konumunda. Petrol dışında Kazakistan yeraltı kaynakları bakımından çok zengin bir ülke. Doğal gaz, uranyum, demir, kömür, kurşun, çinko, fosfat, titanyum, bakır, krom, bor, altın ve alüminyum gibi birçok madene sahip. Zaten ülkenin ana gelir kaynağı bu yeraltı zenginliklerinin ihracatına dayanıyor.
Kazakistan özellikle son 20 yılda hızlı bir gelişme göstermiş. Bu süreç içinde Astana gibi modern bir başkent yaratılmış.
Türk inşaat firmaları burada önemli işlere imza atmış. Halen de Türk firmalarının Kazakistan’da çalışmaları devam etmektedir. Özellikle Astana’daki birçok yapı da Türk mühendis ve işçilerinin emeği vardır.

Kazakistan’da Yeme –İçme  :

Kazak mutfağı ağırlıklı olarak etli yemeklerden oluşmaktadır; çünkü Kazak kültüründe hayvancılık önemli bir yer tutar. En çok kuzu, koyun, sığır ve at eti tüketilir.
Pilav çoğu zaman et yemeklerine eşlik eder. Ayrıca mantı, erişte, pişi, samsa, gibi hamur işleri ve patates Kazakistan’da çok tüketilir.
Kazak mutfağının en ünlü ve geleneksel yemeği Beşparmak, et ve onun altına yerleştirilen bir çeşit hamur işiyle hazırlanır. Et olarak kuzu ya da at eti tercih edilir. Elle yenmesinden ötürü bu ismi almıştır.
Diğer Kazak mutfağının lezzetleri arasında Kurdak, Baursak, Lagman, Şaşlık  (bir çeşit şiş kebap) sayılabilir.
Kazakistan da çorba da çok tercih edilir. Çorba fiyatları ortalama 1500 KZT.
Kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen Kımız, Kazakların geleneksel içeceğidir. Genelde mayıs ayısından itibaren, özellikle yaz aylarında içilir.
Kazakistan’da içilen yerel bira Line Brew. Restoranlarda fiyatı yaklaşık 700-800 KZT .

Write A Comment

error: