Türk Hava Yolları uçuşlarından kazandığım millerim vardı. Bunu uzak mesafedeki bir ülke için kullanmak istiyordum. Milleri bir Avrupa ülkesi için kullanmanın pek bir avantajı yoktu.  Bu yüzden rotamı Batı Afrika’nın ilginç ülkesi Senegal’e çevirdim. 2018 yılının Mart ayında on gün sürecek bir gezi planladım.Buna göre ilk iki gün başkent Dakar ile onun karşısındaki Gore Adasını gezecektim. Ama seyahatin kalan kısmı için bir araca ihtiyacım olacaktı. Bunun için Fransa’daki öğrencilik yıllarından bildiğim “Nouvelles Frontieres” adlı Fransız acentesi ile anlaştım. Rotasını çizdiğim turun kalan kısmını, onların tahsis edeceği 4×4 araç ve bir rehber-şöförle tamamlayacaktım.




Genel Bilgiler  :

* Batı Afrika’da Atlas Okyanusu kıyısındaki Senegal, Moritanya, Mali ve Gine ile komşu.
* Toplam nüfusu 15 milyon civarında. Bunun yaklaşık altıda biri başkent Dakar’da yaşıyor.
* Eski bir Fransız sömürgesi olan ülkede herkes Fransızca konuşuyor.
* Nüfusun %95’i Müslüman. Buna karşın çoğunluğu Katolik olan Hristiyan nüfusu %4 civarında. Kalan azınlık ise animist. Gerek Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında, gerekse ülkedeki etnik gruplar arasında en ufak bir sorun yok. Birbirlerinin dini inançlarına ve geleneklerine son derece saygılı bir halk.
* Batı Afrika Devletleri arasında yapılan anlaşma gereği, ülkenin para birimi Batı Afrika Frangı (CFA).  1 Euro = 655 CFA  (Mart 2018).
*Senegal’e girişte vize gerekli. Ankara’daki Senegal Elçiliği’nden vize almanız gerekiyor. Verilen vize 90 gün geçerli olup, vize ücreti alınmıyor. Vize için otel ve uçak rezervasyonu ile fotoğraf isteniyor.
* Türkiye’den 3 saat geride.
* Ülkenin iklimini kuru (Kasım – Mayıs) ve yağmurlu (Haziran – Ekim) dönem olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
* Futbol Senegal’de çok popüler. Birçok yerde sokak aralarında maç yapan çocuklarla karşılaştım.

Senegal’e Ne Zaman Gidilir   :

Senegal’e gitmek için en iyi aylar Ocak, Şubat ve Mart. Nisan’dan itibaren sıcaklık yükselmeye başlıyor. Mart ayında gittiğimde, gündüz 28-32 derecelerde değişen bir sıcaklık vardı. Gece ise hava biraz serinliyordu.

Senegal’e Nasıl Gidilir   :

Senegal’e THY’nın her gün seferi var. İstanbul’dan Dakar’a direk uçuş gidişte 7 saat 45 dakika; dönüşte ise uçuş 6 saat 15 dakika sürüyor. Fiyat biraz yüksek olsa da, bence Senegal’e gitmek için en uygun hava yolu. Uçaklar Eylül 2017’de açılan Dakar’ın yeni havalimanı Blaise-Diagne’ye iniyor. Buradan şehir merkezine olan mesafe bir hayli fazla, 58 km kadar;  bu da trafiğin durumuna göre taksiyle ortalama bir saat tutuyor. Bazı otellerin belli bir ücret karşılığında servisleri var. Ama yine de sarı-siyah renkteki korsan taksilerle sıkı bir pazarlık yaptığınızda sizi 19000-20000 CFA (28-30 Euro) gibi bir ücrete götürüyorlar. Resmi olarak çalışan taksilere ödeyeceğiniz ücretin bundan çok daha yüksek olacağını söyleyebilirim.

Senegal’de Ulaşım  :

Senegal’de şehirler arası ana yollar genelde düzgün ve çift şeritli. Sadece köyler arasında toprak yollar var. Şehirler arasında ulaşım otobüsle sağlanıyor çünkü tren hattı yok denecek kadar zayıf. Köyler arasındaki ulaşımda ise at ya da eşeğin çektiği yük arabalarını sıkça görüyoruz. Bu tip yük arabalarına şehirler arası ana yollarda da rastlıyoruz.

senagal - 2.jpg senagal - 3.jpg

Senegal Tarihi      :

Ülkeye Avrupa’dan ilk kez 15. yüzyılda Portekizliler gelmiş. Kurdukları şirketle köle ticaretini ilk uygulayan onlar olmuş. Ama ilerleyen yıllarda Hollandalılar, İngilizler ve Fransızların rekabetiyle karşılaşmışlar.
1848’de Senegal’de kölelik kaldırıldı.
1895’de Senegal Fransa’nın Batı Afrika kolonisinin bir parçası haline geldi.
Uzun yıllar Fransız sömürgesi olan Senegal 4 Nisan 1960’da bağımsızlığını ilan etti.

Senegal’deki Etnik Gruplar  :

Senegal’de toplam 27 etnik grup var. Her birinin konuştuğu dil birbirinden farklı. Senegal halkının  %43,5 kadarını en büyük etnik grup Woloflar meydana getirirken, bunu  %23,8 ile Peul ve %14,7 ile Serer etnik grupları izliyor.

senagal - 4-Serer-Koyu.jpg senagal - 7.jpg

Senegal Halkı    :

Misafirperver, sıcakkanlı ve samimi insanlar. Turistlere ilgi gösterip, iyi niyetle yardımcı olmaya çalışıyorlar. Kendilerine saygılı davranan ve gülümseyerek “bonjour” yani günaydın diyen kişilere aynı şekilde karşılık veriyorlar.
Fotoğraflarının çekilmesinden rahatsız olup, tepki gösterebiliyorlar. Özellikle de kadınların fotoğrafını çekerken dikkatli olmak ve gerektiğinde izin almak önemli. Bu arada para karşılığı fotoğrafının çekilmesine razı olan da var.
Senegalliler erkek olsun, kadın olsun genetik olarak ince uzun boylu ve atletik yapılı insanlar.

Senegal Mutfağı  :

Balık ve deniz ürünleri Senegal mutfağında önemli bir yer tutuyor. Ekmek yerine tercih edilen pilav hemen hemen her yemekte karşımıza çıkıyor.
Senegal’in milli yemeği Thieboudienne. Balık, pilav ve sebzelerle servis ediliyor.
Yassa au poulet / yassa au poisson Senegal’de çok tercih edilen bu yemek, ızgara edilen tavuk ya da balıkla hazırlanıyor.Yanında birçok yemekte olduğu gibi pilavla servis ediliyor.
Thiou aux crevettes, domates soslu karides yanında pilavla servis ediliyor.
Bunların dışında La soupe Kandia, Le mulet farcie gibi bazı özel yemekleri de var.
 En çok içilen bira Flag. Bir de alkol oranı daha düşük olan Gazelle diye bir biraları daha var. Bazı restoranlarda Fransız, İtalyan şaraplarını da bulabiliyorsunuz.

Senegal Ekonomisi   :

Tarıma dayalı bir ekonomi söz konusu. Aktif nüfusun %70’i tarım sektöründe çalışıyor. Ülkede yetişen başlıca ürünler arasında yerfıstığı, pirinç, mısır, pamuk ve domates, fasulye, lahana, havuz, patates, soğan gibi çeşitli sebzeleri sayabiliriz.
Tarımın yanı sıra, köylerde büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor.
Atlas Okyanusu’na kıyısı olan Senegal’de balıkçılık önemli bir gelir kaynağı.
Doğal kaynakları sınırlı. En önemlileri fosfat ve demir cevheri.
Turizm ülke ekonomisine döviz kazandıran bir diğer sektör. Ülkeye Fransızlar başta olmak üzere, özellikle Almanya, Belçika, Hollanda gibi Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve komşu Batı Afrika ülkelerinden turistler geliyor. Türkiye’de ise Senegal pek bilinmiyor. Benim gibi bazı gezginler dışında giden olduğunu sanmıyorum. Bildiğim kadarıyla seyahat acenteleri de buraya tur düzenlemiyor.

Baobab Ağacı  :

Senegal’de bulunduğum süre içinde, birçok yerde baobab ağacına rastladım. Dünyanın en geniş gövdeli ağaçlarından biri olan baobab, aynı zamanda uzun ömürlü bir ağaç. Bazılarının 2 bin yıl kadar yaşadığı biliniyor. Ekim ayında yapraklarını dökmeye başlayan bu ağaç, haziranda yağmurların başlamasıyla yeniden yapraklanıyor. “Kutsal ağaç” olarak biliniyor. Nedeni de, Senegal’deki Serer halkının sanatçılarını bu ağacın geniş gövdesindeki büyük oyuk içine gömmesi imiş. Bu gelenek günümüzde her ne kadar uygulanmasa da, bu ağaç ilgi görmeye devam ediyor.

Tropikal bölge ağacı olan baobabın, özellikle Madagaskar Adasında çok fazla sayıda bulunduğu biliyordum. Yalnız Senegal’de gördüklerim farklıydı. Madagaskar’da baobab boya doğru büyürken, Senegal’de ene doğru büyümekteydi. Açıkçası gövdesi bu kadar geniş olan bir ağacı ilk kez görüyordum.

senagal - 5-Baobab-Agaci.jpg

Senegal’deki UNESCO Dünya Mirasları :
*İsland of Gorée
*Niokolo-Koba National Park
*Djoudj National Bird Sanctuary
*İsland of Saint-Louis
*Stone Circles of Senegambia
*Saloum Delta
*Bassai Country : Bass Fula and Badik Cultural Landscapes

 

 

Write A Comment

error: